Moctezuma II

Plantilla:Infotaula personaMoctezuma II

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1466 Modifica el valor a Wikidata
Tenochtitlán Modifica el valor a Wikidata
Mort29 juny 1520 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (53/54 anys)
Tenochtitlán Modifica el valor a Wikidata
Hueyi tlatoani
14 abril 1502 – 1520 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióReligió asteca i mitologia asteca Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeTeotlalco
Tlapalizquixochtzin Modifica el valor a Wikidata
FillsXipaguazin Moctezuma
 ()
Tlaltecatzin
 ()
Chimalpopoca
 ()
Isabel Moctezuma
 () Teotlalco
Pedro Moctezuma
 () Modifica el valor a Wikidata
ParesAxayàcatl Modifica el valor a Wikidata  i Axcatlxochitl-Xochiquetzal Modifica el valor a Wikidata
GermansCuauhtlàhuac
Tezozomoctli Acolnahuacatl
Xocotzin Modifica el valor a Wikidata
Moctezuma II, 1699, per Antonio de Solis

Moctezuma II (c. 1466 – juny de 1520), el seu nom és transliterat en diverses variants com Montezuma, Moteuczoma, Motecuzoma i s'anomena en textos en llengua nàhuatl com Motekwsoma Xokoyotsin i semblants. Va ser el novè tlàtoani (emperador) de Tenochtitlan; va regnar de 1502 a 1520. Va ser durant el regnat de Moctezuma II quan començà la conquesta espanyola de l'Imperi asteca.[1] L'Imperi asteca va assolir el seu apogeu durant el regnat de Moctezuma, que va intentar consolidar-lo sotmetent territoris sense litoral que s'havien mantingut independents, particularment al país mixteca.[2] També va transformar l'antic sistema de jerarquia social meritocràtica ampliant la bretxa entre els nobles (pipiltin) i els plebeus (macehualtin) exclosos dels càrrecs administratius superiors.

Però el 1519, intervé un nou fet, causa de la mort de Moctezuma (1520) i després, de l'enfonsament de l'Imperi (1521): l'arribada a Centreamèrica dels conqueridors espanyols, que ja havien colonitzat la Hispaniola i Cuba al Carib. Hernán Cortés, va partir de Cuba el febrer de 1519, va desembarcar l'abril a Veracruz (fundada poc després) i va arribar a Ciutat de Mèxic al novembre. Els espanyols, juntament amb els seus aliats indis, són rebuts com a convidats per Moctezuma II. Però les relacions es tensen ràpidament: el maig de 1520, els habitants de Mèxic es van aixecar i els espanyols es van trobar assetjats. Moctezuma va morir el 29 de juny en condicions poc conegudes i Cortés va decidir evacuar la ciutat el 30: és el famós episodi de la La Nit Trista. Però aquesta derrota espanyola és una retirada estratègica: l'any següent, l'exèrcit de Cortés torna i s'apodera de la ciutat de Mèxic després de dos mesos de setge (13 d'agost de 1521). L'imperi asteca, privat del seu centre, es va enfonsar ràpidament, donant pas a la colònia de la Nova Espanya.

La representació de Moctezuma a la Història és la del cap d'un estat derrotat per un petit nombre d'enemics: moltes fonts, per tant, el descriuen com a feble i indecís. Aquesta visió de les coses no es correspon amb la seva conducta real contra els espanyols.[3]

  1. MATA, Jordi. «L'entrevista impossible a Moctezuma II». Sàpiens [Barcelona], núm. 77 (març 2009), p. 16. ISSN 1695-2014
  2. Davies 1987
  3. Williamson, Edwin. The Penguin history of Latin America (poche) (en anglès). Penguin Books, 1992, p. 18. ISBN 978-0-14-012559-7. OCLC 29998568. LCCN 2005412242. 

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search